Czarny napis Kierzkówka

 Kluski gryczane z Kierzkówki

 Kluski gryczane z Kierzkówki

Kto ma ochotę spróbować czegoś wyjątkowego? Kluski gryczane z Kierzkówki to najlepszy wybór. 👍

Produkt ten od dnia 01.04.2016r. jest wpisany na listę produktów tradycyjnych, w kategorii gotowe dania i potrawy w województwie woj. lubelskim.

🔶 Na terenach położonych opodal Kierzkówki ze względu na niską jakość gleb, od lat najlepiej w uprawie sprawdza się gryka, którą w zależności od regionu i naleciałości gwarowych nazywa się: reczka, hreczka czy tatarka. Mieszkańcy wsi przygotowywali z gryki najczęściej kluski gryczane, które dawniej często gościły na stołach, jako smaczny i pożywny posiłek. Gryka na mąkę przerabiana jest w pobliskich młynach, kaszarniach, bądź w domowych urządzeniach. Ze świeżo zmielonej gryki, z dodatkiem świeżych wiejskich jaj, wody, szczypty soli, pieprzu i ziół wyrabiane są ręcznie kluski. Charakterystyczny dla dania jest lekko gorzkawy smak z wyczuwalną nutą palonej gryki.

🔷 Jeśli jeszcze nie próbowaliście to nie ma na co czekać! 😉

Related Articles